Mönkijän vinssin käyttäminen – AutoBike

Mönkijän vinssin käyttäminen

Mönkijän vinssi on nimensä mukaisesti tarkoitettu alunperin mönkijän vinssaamiseen hankalasta paikasta pois. Nykyään kuitenkin mönkijän lisävarusteita on myös mahdollista käyttää vinssin avulla, kuten esim. mönkijän puskulevyn nostaminen ja laskeminen.

Mönkijöiden vinssit ovat melko tehokkaita ja jo vakiovarusteina mönkijöissä tulevat vinssit ovat teholtaan 900-1350kg vetovoimalla varustettuja. Tälläisellä voimalla voi saada väärin käyttämällä esim. puskulevyn aisan vedettyä mutkalle jos pidetään nostonappia vain pohjassa. Onkin siis tärkeää tutustua vinssin toimintaan ennen käyttöönottoa.

Mikäli mönkijän vinssiä käytetään puskulevyn nostoon suosittelemme vaihtamaan vinssin vaijerin/narun tilalle kunnollisen vinssiliinan. Puskulevystä riippuen vinssin vaijeri/naru liikkuu jatkuvasti n. 10-20cm matkaa samasta kohdasta, joka aiheuttaa kulumaa, mikä edelleen johtaa katkeamiseen jossain kohtaa. Tämä meidän suosittelema malli on yhdistetty vinssiliina + 5,5m synteettistä köyttä. Tarvittaessa tällä hoituu myös vinssailuhommat metsässäkin.


Mönkijän vinssin käyttökytkin

Mönkijän vinssiä käytetään ohjaustangossa sijaitsevalla käyttökytkimellä. Vinssin käyttökytkimissä saattaa eri merkkien ja mallien välillä olla pieniä eroja, mutta toimintaperiaate kaikissa on sama, eli toisesta napista vinssin kelaa ulos ja toisesta sisäänpäin.


Puskulevyn nostaminen ja laskeminen vinssillä

Puskulevy lasketaan alas laskemallla ohjaustangon käyttökytkimestä vaijeria/narua ulospäin. Puskulevyn nostaminen tapahtuu kelaamalla käyttökytkimestä vaijeria/narua sisäänpäin. HUOM! vinssin vaijeria/narua ei saa kelata liikaa sisään.

Mikäli vinssin vaijeria kelataan alla olevaa kuvan osoittamaa sisemmäksi, voi puskulevyn aisa tai itse vinssi vaurioitua. Käytä vinssiä varovaisesti ensimmäiset käyttökerrat, kunnes opit tuntemaan mihin asti puskulevyä voi nostaa turvallisesti.

Saatavilla on myös vinssin stopparikumi estämään liika sisäänkelaus ja sitä kautta vaurioiden syntyminen.


Vinssin vapautusrulla

Kun mönkijän vinssiä käytetään vinssaamiseen esimerkiksi metsässä ja halutaan vetää vaijeri/naru auki nopeasti, kannattaa käyttää vinssin vapautuspyörää ohjaustangossa olevan vinssin kytkimen sijaan.

Vapauttaaksesi vinssin kelan vapautusrullaa käännetään vastapäivään, tällöin vinssin kela pyörii vapaasti ja voit vetää vaijerin/narun ulos. Lukitus tapahtuu kääntämällä vapautusrulla myötäpäivään.

HUOM! Jos käytät vinssiä puskulevyn nostamiseen ja laskemiseen varmista, että vapautusrulla on aina kunnolla lukitusasennossa, sillä jos vapautusrulla ei ole lukinnut vinssin kelaa, on myös puskulevyn nostaminen mahdotonta.

vinssin vapautusrulla
Scroll to Top